Gönderen Konu: Karelaj Yöntemi ile Kübaj Hesabı  (Okunma sayýsý 14162 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdýþý magic1971

• Yeni Katýlýmcý
  • *
  • Ýleti: 6
  • Civil Gücü: +0/-0
Karelaj Yöntemi ile Kübaj Hesabı
« : 14 Ocak 2010, 14:40:08 »
Türkmenistanda çalışıyorum. Burda (ve rus sistemin geçerli olduğu bu gibi ülkelerde) kübaj hesapları karelaj yöntemi denen bir yöntemle yapılıyor. Bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz arazi 20*20, 50*50 gibi karelajlşara bölünerek her karelajın köşelerinde kırmızı, siyah kotlar ve kot farkları yazılıyor. Daha sonra her karelaja denk gelen alan ile bu kot farklarının ortalamaları çarpılarak o karelaja denk gelen hacim hesaplanıyor. En alttada sütunlar halinde yarma dolgu miktarları toplanarak. bu satırların sonunda toplamı alınıyor. Benim bildiğim kadarıyla GEONİKS adı verilen bir rus programı ile bu yapılıyor. civil3d ile bu hesap münkünmü yada en azından bir aşamaya kadar işimizi kolaylaştırabilirmiyiz. yardımcı olursanız sevinirim.....

Murat Uluşan
harita müh.

msn : ulusanmurat24@hotmail.com

muratulusan@yahoo.com
« Son Düzenleme: 05 Mayýs 2010, 21:21:10 Gönderen: Ýlke ÝÇÖZ »

Çevrimdýþý E.Erdem ÖZLÜ

• Site Sahibi
  • Kýdemli Üye
  • Ýleti: 366
  • Civil Gücü: +21/-0
    • Kiþisel Web Þeysi
Ynt: karelaj yöntemi ile kübaj hesabý
« Yanýtla #1 : 17 Ocak 2010, 01:35:02 »
Bu yöntemi biliyorum. Elle hesap yapýlan durumlarda bu yöntem geçerli. Ancak çok kaba bir hesaplama yöntemi. Bunun yerine (bildiðim kadarýyla c3d en küçük kareler yöntemini kullanýyor ya da sonlu elemanlar) C3D'nin kullandýðý sistem daha yakýn cevaplar veriyor. Kübaj hesabý da oldukça anlaþýlýr ayný zamanda. O çözümü aramak yerine bunu deneyin. Ýþinize yarayacaktýr.

Geri dönüþ forumun canýdýr. Lütfen cevap yazýnýz.

Çevrimdýþý magic1971

• Yeni Katýlýmcý
  • *
« Yanýtla #2 : 20 Ocak 2010, 18:19:28 »
benim sIkIntIm kubaji hesaplamakta degil. ekteki autocad dosyasina bakarsaniz. bu formatta bi cizim olusturmakta ama manuel degil. cunku 80-100 hektarlik bi alan dusunurseniz yarim saatlik bi is yaklasik bir hafta suruyo. Bilmem dedimi anlatabildimmi. simdiden tesekurler.

Çevrimdýþý umit

• Super Moderator
  • Kýdemli Üye
  • Ýleti: 550
  • Civil Gücü: +30/-1
« Yanýtla #3 : 21 Ocak 2010, 09:10:32 »
benim sIkIntIm kubaji hesaplamakta degil. ekteki autocad dosyasina bakarsaniz. bu formatta bi cizim olusturmakta ama manuel degil. cunku 80-100 hektarlik bi alan dusunurseniz yarim saatlik bi is yaklasik bir hafta suruyo. Bilmem dedimi anlatabildimmi. simdiden tesekurler.

http://forum.civilbirsite.com/index.php?topic=217.10

burda sorduðunuz soru farklý mý?
Hayatta en hakiki mürþit ilimdir.
M.Kemal Atatürk

Çevrimdýþý magic1971

• Yeni Katýlýmcý
  • *
« Yanýtla #4 : 21 Ocak 2010, 10:45:01 »
cevap tatmin etmeynce soru anlaþýlmadý sandým. ama hala cevap alamadým...

Çevrimdýþý murat

• Site Sahibi
  • Kýdemli Üye
  • Ýleti: 407
  • Civil Gücü: +21/-1
    • Ýlk ve Tek AutoCAD Civil 3D Sitesi
« Yanýtla #5 : 29 Ocak 2010, 15:09:22 »
Ýstediðiniz þeye bir giriþ yapalým öncelikle karelaj yöntemiyle kübaj hesabý videosunu yapýlmýþ varsayalým ve elde bir volume surface olduðunu varsayýyoruz.
þimdi buradan devam edelim.,Bu yüzeyde surface properties'e girin create new surface style
Information = karelaj
Display'de sadece grid açýk olacak. Grid bölümünde yatay ve düþey deðeri 25 yapalým(veya volume surface i oluþtururken seçtiðimiz deðerleri)
ok deyip yüzey için bu oluþturduðumuz stili seçelim.
ilk aþama olarak yüzeyi karelaj þeklinde gösterdik.

Þimdi bu karelerin köþelerinde kot göstereceðiz. Bunun için Cogo larý kullancaðýz. Create Point / Surface / on grid seçelim ve bu karelaja denk gelecek þekilde bir base point seçelim ve yatay ve dülþey deðerleri yine 25 m seçelim böylece tam yüzeyde tam köþe noktalarýna denk gelecek þekilde noktalar oluþacak onlarnda etiket stillerini kot olarak seçelim.

Böylece gösterimi hemen hemen tamamladýk.
sanýrým son bir aralýra kübajlar yazýlacak,aklýmdaki þey biraz uzun ama sanýrým iþ görecek iþi bitirmek için bir yarým saat uðraþtýrýr sanýrým. Önce yüzeyde sadece grid ve sýnýr ý gösterip sonra Surface/Utilities/Extract from objects ikiside seçili olsun ve ok diyelim. böylece polylinelar oluþturmuþ olduk.

Sonra parcel/create parcel from objects seçip bütün polyinelarý seçelim. Label stili parcel number seçili olsun ok diyelim.
parseller oluþtu parsel number ý seçip sað klik select similar ve sonra explode diyelim
böylece karelerde oluþmuþ oldu.

Ýþte uzun mevzu baþlýyor .
Þimdi her kare için aþaðýda dediðimi iþlemi yapacaðýz.Surface definiton'dan boundaries sað klik ilk kareyi seç ve ekle.
sonra surface properties staticsten volume deðeri copy ve karenin içine yapýþtýr.
sonra bu sýnýrýn sil ve ikinci kareyi seç ayný iþlemi yap ve bu böyle sürer.
Kolay gelsin

Murat

Çevrimdýþý cmloz

• Yeni Katýlýmcý
  • *
  • Ýleti: 2
Ynt: Karelaj yöntemi ile kübaj hesabý
« Yanýtla #6 : 15 Þubat 2010, 12:21:44 »
merhaba
kübaj hesaplamak icin hangi adýmlarý izlemem gerekiyor. noktalarý atým ama hic bir sey yapamiyorum.

Çevrimdýþý umit

• Super Moderator
  • Kýdemli Üye
  • Ýleti: 550
  • Civil Gücü: +30/-1
« Yanýtla #7 : 15 Þubat 2010, 12:30:51 »
civil 3d ile ilgili yolun baþýnda olduðunuzu hissediyosanýz protadan eðitim cd si ve eðitim notlarýný temin edip uygulamalar yaparak giriþ yapabilirsiniz.sorduðunuz soru civil 3d nin giriþ konularý.
Hayatta en hakiki mürþit ilimdir.
M.Kemal Atatürk

Çevrimdýþý cmloz

• Yeni Katýlýmcý
  • *
  • Ýleti: 2
« Yanýtla #8 : 15 Þubat 2010, 12:47:29 »
ya istanbulda bulabilecegim bi yer var mý?. netcade baglý kalmak ýstemýyorum

Çevrimdýþý umit

• Super Moderator