Gönderen Konu: Mevcut Araziyi Yakalama  (Okunma sayýsý 10268 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdýþý xenofex22

• Yeni Katýlýmcý
  • *
  • Ýleti: 6
  • Civil Gücü: +0/-0
  • http://www.civilbirsite.com
Mevcut Araziyi Yakalama
« : 27 Nisan 2015, 20:46:08 »
Merhabalar arkadaþlar, Civil 3D ile bir kazý/dolgu çalýþmasý yapýyorum, örneklemek gerekirse binamýzýn sýnýrýndan 2d 1y eðimle x+6 kotundan x kotuna gitmek istiyorum yani yatayda 3 metre gideceðim ancak eðer mevcut arazi kotu x'e izin veriyorsa bu gereksiz kazýyý yapmak istemiyorum. araziye göre/ dikey mesafeye göre bir kazý yaparken iki akýllý hareketi ayný anda uygulayamýyorum. bunu koridor oluþturmadan yapmak imkanlý mýdýr ? aklýma arazi tanýmlayýp arayý infill yapmak geldi ama beceremedim yardýmcý olursanýz sevinirim

Çevrimdýþý Ömer GEDÝK

• Super Moderator
  • Tam Üye
  • Ýleti: 84
  • Civil Gücü: +11/-0
Ynt: Mevcut Araziyi Yakalama
« Yanýtla #1 : 27 Nisan 2015, 21:18:06 »
Merhabalar...

Bilinen ve bilinmeyenler cinsinden ifadeleri karýþtýrýnca soru anlaþýlmaz bir hale bürünmüþ. Siz yatayda ve düþeyde hareket demiþsiniz ama þev dediðimiz yapýlar zaten böyle yapýlardýr. Grading menüsünde de þevli kazýlarý yaptýrýlabiliyor. Açýkçasý sorununuz ve bilginiz hakkýnda daha anlaþýlýr ve detaylý bilgiye ihtiyacýmýz var. Soruyu cevaplamakta güçlük çektim :)

Ýyi çalýmalar...
Geomatik Mühendisi
Ömer GEDÝK

Çevrimdýþý xenofex22

• Yeni Katýlýmcý
  • *
« Yanýtla #2 : 27 Nisan 2015, 22:17:17 »
burada x diye kastedilen herhangi bir sayý(elevation), bilinmeyen deðildir, kendimi doðru ifade edemedim zannediyorum ben konsepti anlamak için o þekilde ifade ettim

Çevrimdýþý Ömer GEDÝK

• Super Moderator
  • Tam Üye
« Yanýtla #3 : 27 Nisan 2015, 22:23:22 »
Sayý olduðuna hiç þüphe yok, sonuçta bu bir matematik problemi deðil. Benim oradaki kastým bir 3 demiþsiniz, bir x demiþsiniz, bir x+6 demiþsiniz olay karýþmýþ...

Sonuca daha çabuk ulaþmak adýna ben anladýðýmý anlatayým, siz imara izin verilen bina sýnýrýndan temel 1/2 þev ile temel kazýsý yaptýracaksýnýz, doðru mudur?
Geomatik Mühendisi
Ömer GEDÝK

Çevrimdýþý xenofex22

• Yeni Katýlýmcý
  • *
« Yanýtla #4 : 27 Nisan 2015, 22:31:57 »
Doðrudur mesela bu þekilde tüm bina sýnýrý boyunca 1e 2 kazý yapabiliyorum veya binanýn sýnýrýndan arazinin münhanilerini yakalayacak þekilde de kazý da yapabiliyorum ama istediðim þu ki; hem 1 e 2 kazý yapsýn hem de eðer ki 1e 2 kazý yaptýðý yerde , binaya yatayda gidilen mesafeden daha yakýnda mevcut araziyi yakalabiliyorsa orada kazýsýný bitirsin, umarým anlatabilmiþimdir :)

Çevrimdýþý Ömer GEDÝK

• Super Moderator
  • Tam Üye
« Yanýtla #5 : 27 Nisan 2015, 22:58:16 »
Ýlk önce elinizde arazi kotlarý atanmýþ bir feature line (kazý sýnýrý) olmalý. Yani kazý sýnýrýnýzý arazi kotlarý atanmýþ bir feature line a dönüþtürmelisiniz. Daha sonra grading menüsünde, grading kriteri bölümünden "kot kriteri" ni seçip yine grading menüsünden "crete grading" i seçin. Program sizden feature line ý seçmenizi isteyecektir. Feature line ý seçtikten sonra program yön soracaktýr, alanýnýzýn içini gösterin. "Tüm feature line boyunca uygulansýn mý" manasýna gelen soruya -evet- cevabýný verin. Program sizden bir kazý kotu isteyecektir bunun için temel tesviye kotunuzu girin. Daha sonra program tarafýndan yatay/düþey oranýný matematiksel olarak ifade etme yönteminiz (grade veya slope) sorulacaktýr. Burada grade yüzde ile, slope oran ile ifade etme anlamý taþýr. Biz genellikle þev oraný olarak 1/2, 1/1 gibi ifadeler kullandýðýmýz için siz slope u seçip, seçimden sonra þev oranýnýzý girin. Belirttiðiniz kota kadar, belirtilen þevde kazý yapýlacaktýr.

Ýyi çalýþmalar...       
Geomatik Mühendisi
Ömer GEDÝK

Çevrimdýþý xenofex22

• Yeni Katýlýmcý
  • *
« Yanýtla #6 : 27 Nisan 2015, 23:07:10 »
Ben problemi anlatamadým zannediyorum :( bunu yapabiliyorum zaten yine de emeðiniz için teþekkürler

Çevrimdýþý Ömer GEDÝK

• Super Moderator
  • Tam Üye
« Yanýtla #7 : 28 Nisan 2015, 08:31:22 »
Mevcut arazi derken nereyi yakalayacak? Zaten elinizdeki mevcut araziden baþlayarak kazý yaptýrýyorsunuz.
Geomatik Mühendisi
Ömer GEDÝK

Çevrimdýþý ysezgul

• Kýdemli Üye
  • Ýleti: 182
  • Civil Gücü: +6/-1
« Yanýtla #8 : 28 Nisan 2015, 09:37:05 »
xenofex22 siz grading yaparken hangi kriteri kullanarak yapýyorsunuz? Arazi kritesi mi, yatay mesafe kriteri mi, kot kriteri mi?
Yusuf SEZGÜL

Çevrimdýþý xenofex22

• Yeni Katýlýmcý
  • *
« Yanýtla #9 : 28 Nisan 2015, 13:26:44 »
Yatay mesafe kriteri kullanýyorum ama aslýnda yapmak istediðim iki kretiri kombine etmek